To ciasto to jedno z moich ulubionych.Kruche ciasto,dobrze słodki budyń,lekko kwaśne truskawki.Całość smakuje doskonale.Polecam!
CIASTO
- 3,5 szkl maki
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 250gr margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
BUDYŃ
- 700ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki maki+1 łyżka maki kartoflanej
- cukier waniliowy
- 1 jajko(żółtko)
- łyżka masla
Ciasto zagnieść podzielić(2/3,1/3) i odstawić na godzinę do lodówki.W miedzy czasie przygotować budyń i truskawki.Na ochłodzone ciasto(2/3) wyłożone w tortownicy(28°)wylać letni budyń.Następnie truskawki a na koniec,zetrzeć pozostałe ciasto.Piec 50 min w 170°
Zapomniałam dodać,ze miałam dwa już trochę nieświeże jabłka;usmażyłam je i wymieszała z truskawkami.
Bardzo fajny przepis, ale u nas do truskawek to jeszcze daleko:), musimy troszeczkę poczekać:), pozdrawiam Basia:)
OdpowiedzUsuńWIEM ZE TO JESZCZE POTRWA ZANIM BĘDĄ TRUSKAWKI,ALE JAK JUŻ BĘDĄ,TO O 100 RAZY LEPSZE JAK TE U NAS.A PRZEPIS JEST NAPRAWDĘ GODNY UWAGI.POZDRAWIAM!
UsuńU Ciebie prawdziwe lato już, a u nas niekończąca się zimowa opowieść:( Kiedy nadejdzie sezon truskawkowy wypróbuję Twój przepis bo ciasto wygląda apetycznie:)Pozdrawiam cieplutko. Ania:)
OdpowiedzUsuńDO NAS NIEDŁUGO PRZYJDZIE NIEKOŃCZĄCA SIĘ LETNIA OPOWIEŚĆ.ZAZWYCZAJ OSTATNI DESZCZ PADA W MAJU A NASTĘPNY TRZEBA POCZEKAĆ CO NAJMNIEJ DO WRZEŚNIA.NO I TEMPERATURA NIE MNIEJ JAK 30°POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY!
Usuńmmmmm mam ochote ugryźć monitor ... ;D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis i prosty z tego co widzę, ciasto typu które zawsze wyjdzie. Przepisuję sobie i przy najbliższej okazji upiekę. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny, teraz tylko czekam na truskawkowy sezon ;)
OdpowiedzUsuńBoziu Drogi tylko czekam na truskawki u nas i biorę się za pieczenie!
OdpowiedzUsuń