28 lutego 2013
24 lutego 2013
14 lutego 2013
Walentynkowy naleśnik.
Ups... zapomniałam!
Zanim mój mąż wszedł do domu .Na szybkiego,udało mi się usmażyć walentynkowy naleśnik.Zawsze to lepsze niż nic.
Wszystkiego najlepszego dla Walentyn!
12 lutego 2013
09 lutego 2013
I co teraz z tym zrobić?
Kupic coś po to tylko by załagodzić "doła"to czysta głupota.Na pewno nie ja sama tak mam, by poprawić sobie humor idę połazić po sklepach.Wydaje mi się ,ze jak coś nowego sobie sprawie to od razu wszystko będzie okey.Tym razem miałam ochotę na zakup czegoś do domu .Łatwo dałam się namówić.Czego później bardzo żałowałam.Wróciłam,wyciągnęłam obydwie rzeczy z torby i nie bardzo wiedziona gdzie je postawić.I oto jest!Okno w kuchni doskonale mi spasowało,tylko ile rzeczy może stać na tym parapecie?Chyba odrobinę przesadzam!
07 lutego 2013
Tłusty czwartek.pączki
I tego roku jak poprzedniego,nie mogłam zapomnieć o polskim obyczaju smażenia pączków w tłusty czwartek.
Pączki
Składniki na około 45 pączków (mniejszych niż sklepowe):800 g mąki pszennej
8 żółtek
100 g masła, roztopionego
niepełne pół szklanki drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 g (lub pominąć, jeśli używacie cukru z prawdziwą wanilią)
50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży
1,5 szklanki letniego mleka (1 szklanka=250 ml)
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki rumu (lub wódki, spirytusu, itp.)
skórka otarta z 1 cytryny - opcjonalnie
Ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia lub do zrobienia lukru
kandyzowana skórka pomarańczowa lub podrumienione posiekane orzechy do posypania
konfitura lub dżem do nadziewania
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu).
Subskrybuj:
Posty (Atom)