Chociaż już od 15 lat mieszkam poza krajem,to wciąż brakuje mi naszych polskich wypieków.To prawda,ze Włosi znają się na kuchni,ale mniej na wypiekach.Moje stare przepisy z zeszytu mamy jeszcze nigdy mnie nie zawiodły.Często zdarza się,ze moi goście pytają mnie o cukiernie w której kupuje ciasta.
CZESKI
3 czubate szklanki maki +-400gr
100gr margaryny
1 cale jajko
1 żółtko
4 łyżki miodu
4 łyżki mleka
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru+-200gr
Zagnieść ciasto a następnie upiec trzy cienkie warstwy.
MASA DO NAPOLEONKA
3 szkl.mleka
3 łyżki masla
3 żółtka
3/4 szkl.cukru
cukier waniliowy
1 szkl.maki,trochę mniej
Ugotować budyń
Takim gorącym budyniem przekładam trzy warstwy upieczonego ciasta.Następnie zawinięte w folie przezroczysta odstawiam do ostygnięcia.W tym czasie przygotowuję czekoladę do rozpuszczania i polania na wierzch ciasta.
SMACZNEGO!