01 listopada 2012

Czeski i napoleonek.

Chociaż już od 15 lat mieszkam poza krajem,to wciąż brakuje mi naszych polskich wypieków.To prawda,ze Włosi znają się na kuchni,ale mniej na wypiekach.Moje stare przepisy z zeszytu mamy jeszcze nigdy mnie nie zawiodły.Często zdarza się,ze  moi goście pytają mnie o cukiernie w której kupuje ciasta.

CZESKI                                                                                                       

3 czubate szklanki maki +-400gr
100gr margaryny
1 cale jajko
1 żółtko
4 łyżki miodu
4 łyżki mleka
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru+-200gr
Zagnieść ciasto a następnie upiec trzy cienkie warstwy.

MASA DO NAPOLEONKA
3 szkl.mleka
3 łyżki masla
3 żółtka
3/4 szkl.cukru
cukier waniliowy
1 szkl.maki,trochę mniej
Ugotować budyń

Takim gorącym budyniem przekładam trzy warstwy upieczonego ciasta.Następnie zawinięte w folie przezroczysta odstawiam do ostygnięcia.W tym czasie przygotowuję czekoladę do rozpuszczania i polania na wierzch ciasta. 

                                     SMACZNEGO!

9 komentarzy:

  1. A ja znam to ciasto jako "placek grecki" i bardzo go lubię :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Czeski,grecki.A może on jest po prostu polski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie :))) A my na siłę chcemy go jakoś obcojęzycznie nazwać :)))

      Usuń
    2. A, bo bym zapomniała - fajny nowy, tytułowy banerek :)))

      Usuń
  3. Dziękuję!Chyba nareszcie udało mi się stworzyć taki jak zawsze chciałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis,mam nadzieję w najbliższym czasie wypróbować,choć nie obiecuje,że wyjdzie tak ładny jak u ciebie bo ze mnie "noga" w pieczeniu :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę się przyznać, że ... skopiowałam przepis - i na pewno go użyję w swojej kuchni :)
    Wielkie dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie popatrzeć:)Wiesz, ze to jedyne ciasto jakie piekę na święta?

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślałam ze tam w srodku sa herbatniki /charakterystyczne ząbki/ a to twoje własne ciasto tylko chyba jakims radełkiem wycinane:) smacznie wygląda i moze na swieta zrobie, bo lubie ciasta z miodem:)

    OdpowiedzUsuń

KOMENTARZE MOBILIZUJĄ DO TWORZENIA.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...