To typowy deser Sycylii.Zwykle przygotowywany jest na Dzień Zmarłych.Mnie osobiście przypomina nasze polskie pierniki.
Niektóre zrobiłam w foremkach na muffiny z nadzieniem.
Polecam!
CIASTO
600 g mąki
150 g cukru
150 g smalcu
2 całe jajka
50 g niesłodzonego kakao
200g wermutu
100 g mleka
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka sody oczyszczonej(plaska)
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżki miodu
POLEWA
170 g cukru pudru
1/2 szklanki wody
20 g kakao
150 g czekolady
1 szczypta cynamonu
Wszystkie składniki ciasta ubić razem mikserem.Natomiast składniki na polewę rozpuścić.Piec w nagrzanym do 180°piekarniku ok.15 min.
Apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuń