Taką to oto dzianinę,znalazłam na czwartkowym targu.Trochę koloru w moim obecnie szarym życiu,chyba mi dobrze zrobi.Nie miałam za specjalnie modelu,przyłożyłam stary podkoszulek i wyciachałam.Oceńcie rezultat same.
Strony
▼
21 kwietnia 2013
Bakłażany w prosty sposób.
Ten sposób na przyszykowanie bakłażanów,jest bardzo porosty i szybki.Ponieważ mogą one być podawane na zimno,możemy spokojnie przygotować je wcześniej,co pozwoli im nabrać smaku zalewy w jakiej są przygotowane.
Potrzebne nam będą:bakłażany,olej,ocet winny,czosnek i mięta.Bakłażany obieram w paski,kroje na plastry średniej grubości.Następnie grilluje je na patelni specjalnie do tego przystosowanej.Olej z octem mieszam i dodaje do niego krojony w kostkę czosnek i mięte.Taka zalewa mocze grillowane i osolone bakłażany.
Potrzebne nam będą:bakłażany,olej,ocet winny,czosnek i mięta.Bakłażany obieram w paski,kroje na plastry średniej grubości.Następnie grilluje je na patelni specjalnie do tego przystosowanej.Olej z octem mieszam i dodaje do niego krojony w kostkę czosnek i mięte.Taka zalewa mocze grillowane i osolone bakłażany.
16 kwietnia 2013
07 kwietnia 2013
Pomysł na antipasto.
Antipasto to jak sama nazwa mówi anty-przed,pasto-posiłek.Najczęściej spożywany jest przed rozpoczęciem głównego dania.Jego zadaniem jest zaostrzenie apetytu i przygotowanie podniebienia do dania głównego.Moje antipasto jest( prawie)włoskie,choć nie mogło zabraknąć w jego składzie naszej polskiej sałatki warzywnej i faszerowanych jajek.Jest tez peklowana na surowo szynk(prosciutto)bardzo zdrowa i smaczna,oliwki które są jednym z najważniejszych elementów włoskiej kuchni,marnowane karczoch,salami i różne rodzaje serów.
Oto kilka przykładów włoskich antipasti w moim skromnym wykonaniu.
06 kwietnia 2013
Budyniowiec z truskawkami.
To ciasto to jedno z moich ulubionych.Kruche ciasto,dobrze słodki budyń,lekko kwaśne truskawki.Całość smakuje doskonale.Polecam!
CIASTO
Zapomniałam dodać,ze miałam dwa już trochę nieświeże jabłka;usmażyłam je i wymieszała z truskawkami.
CIASTO
- 3,5 szkl maki
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 250gr margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 700ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki maki+1 łyżka maki kartoflanej
- cukier waniliowy
- 1 jajko(żółtko)
- łyżka masla
Zapomniałam dodać,ze miałam dwa już trochę nieświeże jabłka;usmażyłam je i wymieszała z truskawkami.
04 kwietnia 2013
W moim domu czuć wiosnę!
Przykro mi jest czytać Wasze posty,gdzie z tęsknotą i nerwami wypatrujecie odrobiny słońca.Ja osobiscie mogę powiedzieć,ze w moim domu czuć obecność wiosny a nawet już lata.Zobaczcie same.