31 października 2013

"ToTo"Ciasteczka na Dzień Zmarłych.

To typowy deser Sycylii.Zwykle przygotowywany jest na Dzień Zmarłych.Mnie osobiście przypomina nasze polskie pierniki.


 Niektóre zrobiłam w foremkach na muffiny z nadzieniem.

Polecam!

CIASTO
600 g mąki
150 g cukru
150 g smalcu
2 całe jajka
50 g niesłodzonego kakao
200g wermutu
100 g mleka
łyżeczka mielonego cynamonu

łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka sody oczyszczonej(plaska)
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżki miodu
POLEWA 

170 cukru pudru
1/2 szklanki wody
20 g kakao
150 g czekolady
1 szczypta cynamonu


Wszystkie składniki ciasta ubić razem mikserem.Natomiast składniki na polewę rozpuścić.Piec w nagrzanym do 180°piekarniku ok.15 min.

1 komentarz:

KOMENTARZE MOBILIZUJĄ DO TWORZENIA.NO I JAK MIŁO WAS CZYTAĆ! DZIĘKUJĘ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...