07 lutego 2013

Tłusty czwartek.pączki

I tego roku jak poprzedniego,nie mogłam zapomnieć o polskim obyczaju smażenia  pączków w tłusty czwartek.

 Tym razem skorzystałam z tego przepisu:MOJE WYPIEKI

Pączki

 Składniki na około 45 pączków (mniejszych niż sklepowe):
    800 g mąki pszennej
    8 żółtek
    100 g masła, roztopionego
    niepełne pół szklanki drobnego cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 g (lub pominąć, jeśli używacie cukru z prawdziwą wanilią)
    50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży
    1,5 szklanki letniego mleka (1 szklanka=250 ml)
    1/4 łyżeczki soli
    2 łyżki rumu (lub wódki, spirytusu, itp.)
    skórka otarta z 1 cytryny - opcjonalnie
Ponadto:
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia lub do zrobienia lukru
    kandyzowana skórka pomarańczowa lub podrumienione posiekane orzechy do posypania
    konfitura lub dżem do nadziewania
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy  6,5  - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu).

1 komentarz:

KOMENTARZE MOBILIZUJĄ DO TWORZENIA.NO I JAK MIŁO WAS CZYTAĆ! DZIĘKUJĘ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...